444 3 525

Kasık Fıtığının Önlenebilmesi ve Tedavisi

Kasık fıtığının önlenebilmesi ve tedavisiyle alakalı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Kasık fıtığı, kasık bölgesinde zayıflama görülmesi ve bu zayıflama sonucu bağırsakların bu zayıflayan bölgeden dışarı çıkmasına denir. Kasık fıtığı tamamen önlenebilir olmasa da bazı önlemler alınarak riskleri azaltabiliriz.

Kasık fıtığı risklerini azaltmak için neler yapılabilir?

Kasık fıtığı risklerini azaltmak için bazı önlemler alabiliriz. Kasık fıtığı risk faktörleri; yaş, cinsiyet, ağır yük kaldırmak, kronik öksürük, obezite, aşırı zorlanma, aşırı egzersiz, sigara kullanımı gibi maddeleri içerebilir. Kasık fıtığı riskini azaltmak için aşağıdaki önlemler alınabilir.

Sağlıklı kiloda kalmak: Fazla kilo, karın duvarına baskı uygular ve kasık bölgesindeki zayıf noktalardan geçen bağırsakların fıtık oluşmasına neden olabilir. Sağlıklı bir kiloda kalmak, kasık fıtığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

doc-dr-emre-divarci

Ağır yük kaldırmaktan kaçınmak: Ağır yük kaldırmak, karın duvarına baskı uygular ve kasık bölgesindeki zayıf noktalardan geçen bağırsakların fıtık oluşmasına neden olabilir.

Doğru öksürmek: Doğru şekilde öksürmek, fıtık riskini azaltabilir. Öksürürken, karın kaslarınızı sıkarak ve ağzınızı kapalı tutarak öksürmek, karın bölgesindeki basıncı azaltabilir.

Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmak, karın duvarını ve kasları güçlendirerek kasık fıtığı riskini azaltabilir.

Kabızlığı önlemek: Kabızlık, fazla zorlanmaya neden olabilir ve kasık fıtığı riskini artırabilir. Yeterli miktarda lif tüketerek ve yeterli miktarda sıvı içerek kabızlığı önlemek fıtık riskini azaltabilir.

Sigara kullanmaktan kaçınmak: Sigara kullanımı, öksürük ve kronik bronşit gibi sağlık sorunlarına neden olabilir ve kasık fıtığı riskini artırabilir.

Kasık fıtığının tedavisi nasıl yapılır?

Kasık fıtığının tedavisi, hastanın fıtık türüne, fıtığın büyüklüğüne, konumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle cerrahi müdahale uygulanarak yapılan kasık fıtığı tedavisi, fıtığın alınmasını ve kasık bölgesindeki zayıf noktaların güçlendirilmesi yoluyla yapılır.

Ameliyatlar açık veya kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Açık cerrahi, kasık bölgesine yapılan bir kesiden fıtığın alınmasını veya güçlendirme işleminin yapılmasını içerirken, kapalı cerrahi, karın boşluğuna küçük deliklerden girip özel aletler kullanılarak gerçekleştirilir.

Cerrahi tedavi dışında, fıtık belirtilerini hafifletmek için bazı ilaçlar veya egzersizler de önerilebilir. Bu tedaviler fıtığı tamamen ortadan kaldırmaz, sadece semptomları kontrol altına almaya yardımcı olurlar.

kasik-fitiginin-tekrarlama-riski-nedir

kasik-fitigi-risklerini-azaltmak-icin-neler-yapilabilir

Ameliyat öncesi hazırlık süreci

Kasık fıtığı ameliyat öncesi hazırlık sürecinde ilk olarak doktorunuzla, fıtığınızın tipini, büyüklüğünü, konumunu ve genel sağlık durumunuzu konuşmalısınız. Ameliyatın nasıl ve ne zaman yapılacağıyla ilgili bilgi edinmelisiniz.

Daha sonrasında gerekli testler ve kontroller yapılır. Ameliyattan önce sigara içmek, iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, ameliyat öncesi alkol tüketiminden kaçınmanız da önemlidir.

Ameliyattan önce belirli bir süre açlık gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde evde rahat ve güvenli bir ortam sağlamak önemlidir. Bunun için ameliyat öncesinde hazırlıklı olmak, olumsuz durumların yaşanmasını da önleyebilir.

Kasık fıtığının tekrarlama riski nedir?

Kasık fıtığının cerrahi tedavisinden sonrası kasık fıtığının tekrarlama riski vardır. Çok düşük bir risk taşısa da eğer gereken noktalara dikkat edilmez ise kasık fıtığı tekrarlayabilir. Yüksek vücut kitle indeksine sahip kişilerde kasık fıtığının tekrarlama riski daha yüksektir. Sigara kullanımı da dokuların iyileşme sürecini yavaşlattığı için bu riski artırabilir. Kronik öksürük gibi kasık fıtığını tetikleyici hastalıklar, kasık bölgesindeki zayıf noktaların daha fazla stres altında kalmasına olanak sağlar. Ağır kaldırmak yine kasık bölgesindeki zayıf noktaları tetikleyerek bu riskin artmasına neden olacaktır.

Kasık fıtığının tekrarlamaması için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli bir diyet ve egzersiz programına uyum sağlamak, vücut ağırlığını kontrol altında tutmak ve sigara kullanımını sonlandırmak önem taşır. Kronik öksürüğünüz bulunuyorsa tedavi ettirmek ve ağır yükler kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Bunlar kasık fıtığının tekrarlanmaması için alınacak önlemler olabilir. Ancak kasık fıtığı yine de tekrarlayabilir. Bunun için tedaviden sonra düzenli kontrol altında tutulmak gerekir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

laparoskopik-cerrahi-kesisiz-ameliyat
Laparoskopik Cerrahi – Kesisiz Ameliyat

Laparoskopik ya da minimal invaziv teknik ya da halk arasındaki bilinen tabiriyle kapalı yöntem cerrahi, cerrahinin özel bir uygul…

Devamını Oku
kil-donmesi
Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi (Pilonidal sinüs);  kuyruk sokumunda, cilt altında bulunan kıl yumaklarının sebep olduğu hastalıktır.  En sı…

Devamını Oku