444 3 525

İnmemiş Testis Nedir?

İnmemiş testis yenidoğan erkek erkeklerde %1-3 arasında karşılaşılabilen ve erken teşhis ile olası komplikasyonların önüne geçilebilen bir klinik durumdur. Testislerin normalde bulunması gereken yerde olmaması, karın boşluğunda veya kasıklarda konumlanması durumudur. Belirtileri fark edildiği zaman özellikle bebeklik döneminde teşhisi konulduğunda tedavisi planlanmalı ve uygun zamanda cerrahi işlem gerçekleştirilmelidir.

İnmemiş Testisin Nedenleri Nelerdir?

İnmemiş testis nedenleri, fizyolojik, genetik unsurlardan kaynaklı olabilir. Bazı bebeklerde testisler doğumdan sonra zaman içerisinde normal yerlerine oturmaktadır. Bu durum için doğumdan sonra ilk 6 ay beklenebilir. Daha sonrasında hala inmemiş testis bulunuyorsa, bu durum kalıcı hale gelebilir. Bu sorun genetik kaynaklı da olabilir. Ailesinde bu sorunu yaşamış birileri olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir.

Testis gelişimi sırasında anormallikler görülebilir. Bu da inmemiş testis için bir neden olabilir. Erken doğan yani prematüre bebeklerde bu durum daha sık görülebilir. Nedeni tam olarak bilinemese de tedavisi genellikle cerrahidir.

İnmemiş Testis Belirtileri

İnmemiş testis belirtileri, fiziksel olarak fark edilebilir. Bir veya iki testisin bulunması gereken yere yani torbaya (skrotuma) inmediği durumdur. Bebeklik döneminde ya da çocuklarda fark edilir. Yerinde bulunmayan durumlarda daha yukarıda veya kasıklarda hissedilebilir. Skrotumun bir tarafında normal bir testis yer alırken diğer tarafında görünmüyor veya yukarıda fark ediliyorsa bir eşitsizlik durumu mevcuttur.

doc-dr-emre-divarci

Fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen ilerlemiş durumlarda ağrı veya rahatsızlık hissi görülebilir. Bu sorun yine ilerleyen dönemlerde kısırlık riskini artırabilir.

İnmemiş Testis Tanısı Nasıl Konur?

İnmemiş testis tanısı, genellikle fiziki muayene ile konulabilir. Bir çocuk doktoru, çocuk cerrahı skrotumu ve kasık bölgesini fiziksel olarak muayene ederek inmemiş testisi tespit etmeye çalışır. Testisler normalde skrotumda olması gerekirken daha yukarılarda veya kasık bölgesinde yerleşmiş olabilirler. Doktorun fiziki muayenesi ile bu durumun tanısı konulabilir.

Ultrason kullanılarak testisler ve skrotum görüntülenebilir. Testislerin normal yerine inip inmediği veya nerede konumlandığı tespit edilebilir. İnmemiş testis tanısı konulduktan sonra tedavi planlanır. Tanı konulması, tedaviye yardımcı bir adımdır.

İnmemiş Testis Nelere Sebep Olur?

İnmemiş testis, tedavi edilmediği zaman veya tedavisi geciktiği zaman başka sorunlara da sebep olabilir. Bu sorunların en başında kısırlık gelebilir. Testisler normal yerlerine inmediğinde, sperm üretimi etkilenebilir ve doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu hastalık, testis kanserine de sebep olabilir. Testislerin, kasıkta yer alması kasık fıtığına yol açabilir. Bazı çocuklarda özgüven sorunları ve beden imajı üzerinde sorunlara neden olabilir.

inmemis-testis-tanisi-nasil-konur

inmemis-testis-belirtileri

İnmemiş Testis Kimlerde Görülür?

İnmemiş testis, bazı kişilerde daha yaygın görülür. İnmemiş testis, aşağıdaki risk faktörleriyle ilişkili olabilir. Bazen belirli bir neden bulunamayabilir ve spontan olarak da ortaya çıkabilir.

  • Prematüre bebekler,
  • Ailesinde bu hastalık öyküsü bulunanlar,
  • Düşük kilo ile doğanlar,
  • Hormonal sorunlar yaşayanlar,
  • Annenin hamileyken sigara içmesi durumları inmemiş testis riskini artırabilir.

İnmemiş Testisin Yol Açtığı Riskler Nelerdir?

İnmemiş testisin yol açtığı riskler aşağıdaki gibi sıralanabilir. Erken teşhis ve tedavi ile bu risklerin önüne geçilebilir. Erken müdahale; testislerin normal yerine inmesini sağlayarak aşağıdaki sorunların önlenmesine yardımcı olur.

  • İnmemiş testis, ilerleyen dönemlerde erkeklerde kısırlık riskini artırır.
  • Bu sorun, testis kanseri gelişimi için bir risk faktörüdür.
  • İnmemiş testis, testis torsiyonu adı verilen bir duruma yol açabilir.
  • Kasık bölgesinde yer alan testisler, kasık fıtığı riskini artırabilir.

İnmemiş Testis Tedavi Yöntemleri

İnmemiş testis tedavisi, cerrahi olarak yapılmaktadır. Testislerin normal yerlerine indirilmesi ve orada sabitlenmeleri amaçlanır. Açık cerrahi yöntem en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Açık yöntemle, kasık bölgesinden girilir ve işlem tamamlanır.

İnmemiş testis tedavi yöntemlerinde ameliyat, hastanın yaşına, testisin bulunduğu yere ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenen en uygun tedavi seçeneğidir. Tedaviye başlamadan önce nasıl bir yol izleneceği ve olası riskler hastaya aktarılmaktadır.

İnmemiş Testis Ameliyatı

İnmemiş testis ameliyatı ile testisler skrotuma indirilir ve orada sabitlenir. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Açık olarak yapılan ameliyat daha sık tercih edilir. Karın içi yerleşimli testislerde laparoskopik işlem gerekir. Minimal invaziv bir cerrahi tekniktir. Laparoskop adı verilen bir kamera ve ince aletler kullanılarak karın bölgesinden testislerin yerleşimi incelenir. İnmemiş testis skrotuma indirilir.

Laparoskopik tedavi yöntemi, daha karmaşık vakalarda veya geleneksel cerrahiye uygun olmayan vakalarda tercih edilebilir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi genellikle hızlıdır, ancak kişiye göre farklılık gösterebilir. Çocuklar genellikle birkaç hafta içinde normal aktivitelere dönebilirler. Ameliyat sonrası dönemde, doktorun verdiği talimatlara uygun olarak yara bakımı yapılmalı ve izlenmelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kil-donmesi
Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi (Pilonidal sinüs);  kuyruk sokumunda, cilt altında bulunan kıl yumaklarının sebep olduğu hastalıktır.  En sı…

Devamını Oku
hipospadias-ve-cinsel-fonksiyonlar
Hipospadias ve Cinsel Fonksiyonlar

Hipospadias, erkeklerde penisin normal anatomisine göre üretra açıklığının penis üzerinde farklı yerde konumlanması durumuna veril…

Devamını Oku