444 3 525

Hipospadiasın Tedavi Yöntemleri

Hipospadias, doğuştan gelen bir durumdur. Hipospadias tedavisi çocuğun yaşına, genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Hipospadias tedavisinde estetik olarak normal görünen ve işlevlerini düzgünce yerine getiren bir penis oluşturulmak amaçlanır. Tedaviyle idrarın normal şekilde dışarı atılabilmesi sağlanır.

Hipospadias tedavisi, doğumdan sonraki 6 ay ve 2 yaşına kadar olan bu ara süreçte gerçekleştirilebilir. Hipospadias tedavisi çoğunlukla başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Bazen tedavi sırasında bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar enfeksiyon, kanama, üretra darlığı, penis eğriliği olarak görülebilir. Hipospadias tedavisinde doğru teşhis konulması, doğru bir tedavi planı yapılmasına olanak sağlar. Alanında uzman bir cerrah yardımıyla başarılı bir cerrahi tedavi gerçekleştirilebilir. Olası herhangi bir sorunun çözümü için biraz süre geçmesi beklenebilir.

doc-dr-emre-divarci

Hipospadiasın tedavisi nasıl yapılır?

Hipospadiasın tedavisi çoğunlukla cerrahi yöntemlere dayalı olarak yapılır. Hipoaspadias tedavisi ile idrar deliği normal olması gereken yerine getirilir. Hipospadias ile genellikle penis eğriliği de görülebilir. Hipospadias tedavisinde penisin düz bir şekilde olması sağlanır. Hipospadias ameliyatı ile sünnet birlikte yapılabilir. Estetik görünüme sahip bir penis oluşturulur.

Bu tedavi için doğumdan sonra çocuğun ilk 6 ayı geçirmesi beklenir. 6 aylıktan 2 yaşına kadar olan süreçte hipospadias tedavisinin gerçekleştirilmesi, çocuğun psikolojik olarak bu tedavi sürecinden etkilenmemesini ve ebeveynlerin de çocuğun ameliyat sonrası iyileşme sürecinde rahat olmasını sağlar.

Farklı tedavi yöntemleri nelerdir?

Hipospadiasın farklı tedavi yöntemleri bulunabilir. Hipospadias tedavisinin seçimi; hastada görülen hipospadias türüne, hastalığın şiddetine, hastanın yaşına, hastanın diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak değişir. Hastalığın şiddeti hafif ise hasta takip edilerek, eğer ciddi bir durum oluşursa bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu durumda hasta düzenli olarak takip edilir.

Hipospadias tedavisinde cerrahi operasyon yapılacaksa, tek bir ameliyatla tamamlanması sağlanır. Ancak bazı hastalarda birden fazla ameliyat gerekebilir. Hipospadiasın cerrahi tedavi yöntemindeki amaç, penisin normal bir şekilde görünmesi ve üretranın normalde olması gereken konumuna getirilmesidir.

hipospadiasin-tedavisi-nasil-yapilir

cerrahi-ve-cerrahi-olmayan-secenekler

Cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler

Hipospadiasın, cerrahi olarak tedavisi yapılabilir. Cerrahi tedavi yönteminde genel anestezi kullanılarak birkaç saatlik bir ameliyat yapılır. Bu ameliyat, üretra deliğinin olması gereken yere getirilmesini amaçlar. Hipospadias cerrahisinde aynı zamanda penisin normal bir görünümde olması, estetik olarak iyi bir şekilde görünmesi de hedeflenir. Hipospadias cerrahi yöntemle tedavi edildiği zaman sünnet derisi kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Hipospadiaslı çocuklar sünnet ettirilmemelidir. Çünkü hipospadias ameliyatıyla birlikte sünnet de yapılmış olur.

Hipospadiasta cerrahi olmayan seçeneklerle, düzenli takip edilerek de bir sürece girebilir. Bu hafif görülen hipospadiaslarda mümkündür. Herhangi bir başka sorunun görülmediği ve kişinin normal yaşamına devam edebildiği hipospadiaslarda, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Düzenli doktor kontrollerinde, penisin işlevini yerine getirmesinde bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Cinsel işlev bozukluklarının varlığı da değerlendirilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci

Hipospadias ameliyatı sonrası iyileşme süreci, hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Genelde ameliyat sonrasındaki bir-iki gün hastanede yatış gerekmektedir. İyileşme sürecinde hasta hafif ağrılar yaşayabilir, bu durum ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Hastanın ameliyat sonrasında idrar problemleri görülebilir. Bu yüzden doktorunuzun belirlediği süre boyunca idrar sondası kullanılması gerekebilir.

Hipoaspadias ameliyatı sonrası şişlik ve morluklar oluşabilir. Birkaç gün içerisinde azalacak bir durumdur. Hipospadias ameliyatı sonrasında yaranın düzenli olarak bakımı ve temizlenmesi gerekir. Yaranın enfeksiyon kapmaması için doktorun gösterdiği şekilde evde bakım yapılabilir. Ameliyat sonrasında hastada iştah azalması görülebilir. Bu nedenle beslenmeye özen gösterilmelidir.

 

Hipospadias ameliyat olmazsa ne olur?

Hipospadias ameliyat edilmezse ileride çocuk sahibi olma şansı düşük olabilir.

Hipospadias ameliyatı kaç yaşında yapılmalı?

Hipospadias ameliyatı 6 aylık-1 yaş arasındaki çocuklara yapılırsa iyileşme süreci de kolay geçecektir.

Hipospadias ameliyatı riskli mi?

Hipospadias ameliyatında enfeksiyon, kanama gibi diğer ameliyatlarda görülen riskler mevcuttur.

Hipospadias hangi bölüm bakar?

Hipospadias ameliyatı için çocuk cerrahisi uzmanına başvurabilirsiniz.

Hipospadias ameliyatı ne zaman iyileşir?

Hipospadias ameliyatı sonrası iyileşme, ameliyatın zorluğuna bağlı olarak değişebilir. Hafif derecelerin ameliyatında bir haftada iyileşirken, ileri derece ameliyatlarda daha uzun sürebilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kil-donmesi
Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi (Pilonidal sinüs);  kuyruk sokumunda, cilt altında bulunan kıl yumaklarının sebep olduğu hastalıktır.  En sı…

Devamını Oku
kasik-fitigi-nedir-belirtileri-nelerdir
Kasık Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kasık fıtığı, yaygın görülen bir sağlık sorunudur (%1-2). Kasık bölgesindeki çıkıntı, şişlik ile kendisini belli eden k…

Devamını Oku