444 3 525

Hipospadias ve Gelecekteki Sağlık Durumu

Hipospadias, erkek bebeklerde görülen doğumsal bir anomalidir. Bu hastalık idrar deliğinin normalde bulunması gereken yerden farklı bir yerde oluşmasıdır. Hipospadias genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Hafif düzeylerdeki hipospadiaslı erkekler, cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan, düzenli sağlık takibi yapılarak normal bir yaşam sürdürebilirler.

Hipospadias bazı hastalarda, ilerleyen yaşlarda birkaç sorun meydana getirebilir. Bunlar idrar yolu problemleri, cinsel işlev bozuklukları, psikolojik sorunlar olarak sıralanabilir. Hipospadiasın meydana getirdiği bu sorunlar yeniden bir cerrahi operasyonu veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavileri gerektirebilir. Hipospadias düzenli olarak takip edildiği zaman olumsuz birçok faktörün oluşması engellenebilir ve bu sorunlar erkenden fark edilerek kolayca tedavi edilebilir.

doc-dr-emre-divarci

Hipospadias'ın ileri yaşlarda etkileri nelerdir?

Hipospadias, ileri yaşlarda hem fiziksel hem psikolojik olarak olumsuz etki gösterebilir. Özellikle ileri yaşlarda bazı cinsel fonksiyon problemleri yaşanmasına neden olabilir. Hipospadias düzgün bir şekilde tedavi edilmediği zaman, birtakım komplikasyonlar yaratabilir. Hipospadiasın ileri yaşlarda görülecek etkileri, hipospadias tedavisinin ne kadar başarılı olduğuna ve ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecine bağlıdır. Hipospadias için erken tanı konulması ve tedavinin zamanında yapılması, ileri yaşlarda olumsuz etkilerini en aza indirebilir.

Hipospadiaslı çocukların takibi nasıl yapılır?

Hipospadiaslı çocukların takibi, ameliyat sonrasında gerçekleşebilecek komplikasyonların izlenmesini ve çocuğun cinsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi için önemli bir konudur. Hipospadias belirtileri görüldüğü zaman bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından muayene gerçekleştirilmelidir. Tedavi öncesi değerlendirme; hipospadiasın türüne, şiddetine, başka herhangi bir sorunun varlığına göre yapılır. Daha sonra bir tedavi planı belirlenerek hipospadias ameliyatı gerçekleştirilir.

Hipospadias ameliyatı gerçekleştirildikten birkaç gün sonra muayene edilir. Ameliyat bölgesinin iyileşme süreci ve idrarın akışı kontrol edilir. Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği de takip edilir. Fistül, darlık, penis eğriliği, enfeksiyon, kanama gibi hipospadias ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar değerlendirilir. Bu komplikasyonların tedavisi için de belirli bir süre geçmesi beklenir.

Hipospadias ameliyatı sonrasında cinsel fonksiyonların değerlendirilmesi için çocuğun ergenlik dönemine girmesi beklenir. Cinsel yaşamla ilgili herhangi bir sorun görülürse bu dönemde yine muayenelerle birlikte tedavi planı tasarlanabilir.

hipospadiasli-cocuklarin-takibi-nasil-yapilir

hipospadiasin-ileri-yaslarda-etkileri-nelerdir

Gelecekteki sağlık sorunlarına bağlı riskler nelerdir?

Hipospadias, gelecekteki sağlık sorunlarına bağlı birtakım riskler barındırabilir. Hipospadias, gelecekte kısırlık gibi üreme sağlığı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle hipospadiaslı çocukların erken yaşta takip edilmesi ve gerekiyorsa tedavi edilmesi önemlidir. Hipospadiaslı çocuklar ameliyat sonrası dönemde idrar yolu enfeksiyonu riski taşırlar. Bu idrar yolu enfeksiyonu böbreklerde hasara neden olabilir. Eğer göz ardı edilir ve tedavisi gecikirse uzun vadede böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir.

Hipospadias ameliyatı sonrası fistül ve darlık gelişimi de riskler arasındadır. Bu komplikasyonlar idrar akışını etkileyecek ve yeniden bir cerrahi müdahale gerektirebilecektir. Hipospadiasın gelecekteki sağlık sorunlarından önemli bir tanesi de cinsel işlev bozukluklarıdır. Hipospadiaslı erkekler, cinsel işlev bozukluğu yaşama riski taşırlar. Sertleşme gibi sorunlar yaşayabilir ve cinsel ilişki sırasında zorluklar yaşayabilirler. Hipospadiaslı çocuklar özellikle cinsel organlarının görünümünden dolayı psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunlar öz güven eksikliği, utangaçlık gibi hem bireysel hem sosyal problemlere de yol açabilir.

Hipospadiasın genetik geçiş özelliği nedir?

Hipospadias nedenleri arasında genetik faktörlerin de bulunduğunu söylemek mümkündür. Hipospadiasın genetik geçiş özelliği çok faktörlü olabilir. Hipospadias nedeni tam olarak bilinememektedir. Hipospadias yaşayan bir ailedeki bireyin hipospadias sorununa sahip olması, bu hastalığın genetik geçişli olabileceğini göstermektedir.

Hipospadiasın genetik geçiş özelliğinden etkilenebildiği söylenebilir fakat tam olarak belirlenememiştir. Sadece bazı araştırmalarda hipospadiasın gelişiminde genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Hipospadias gelişiminde çevresel faktörlerin de etkisi bulunmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

safra-kesesi-tasi
Safra Kesesi Taşı

Çocukta safra kesesi hastalıkları iltihap, enfeksiyon, safra taşları veya safra yollarının tıkanmasıdır. Safra kesesi karaciğerin …

Devamını Oku
inmemis-testis-nedir
İnmemiş Testis Nedir?

İnmemiş testis yenidoğan erkek erkeklerde %1-3 arasında karşılaşılabilen ve erken teşhis ile olası komplikasyonların önüne geçileb…

Devamını Oku