444 3 525

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hipospadias, idrar deliğinin penis üzerinde olması gereken yerde gelişemediği doğumsal bir anomalidir. Hipospadias, peygamber sünneti ya da doğuştan sünnetli şeklinde ifade edilebilir. Penis üzerindeki yeri değişiklik gösterebilir ve idrar yapmakta zorluğa neden olabilir. Genellikle penis ucuna yakın bir yerde görülen idrar deliği, penisin alt kısımlarında görülürse mutlaka en kısa sürede ameliyat edilmesi gerekir.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Hipospadias, erkeklerde penisin doğru şekilde gelişemediği bir doğumsal sorundur. Normal bir penis ucunun sünnet derisi altında, idrar çıkışını sağlayan bir açıklığı vardır. Hipospadiaslı bir erkekte ise, penis ucunun açıklığı doğru yerde değildir ve genellikle penisin alt tarafında bir yerdedir. Bazı vakalarda açıklık, penisin gövdesinde daha altta olabilir.

doc-dr-emre-divarci

Hipospadiasın şiddeti, bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Hipospadiasın hafif vakalarında idrar deliği penis ucuna daha yakın oluşurken; ciddi vakalarda penisin en altlarında görülebilir. Hipospadias bu şekilde idrar yapmada zorluk yaratabilir ve cinsel işlevi etkileyebilir. Mutlaka olabilecek en erken yaşta tedavisi yapılmalıdır.

Hipospadias(Peygamber Sünneti) Belirtileri Nelerdir?

Hipospadiasın belirtileri penis üzerine bakıldığı zaman anlaşılır şekildedir. İdrar kanalı penisin ucu yerine aşağıya doğru farklı bölgelerde olabilir. Penis başı da yassılaşmış halde görülebilir. Hipospadias, idrar yapma sırasında da belli olabilir. İdrar deliğinin normal değil farklı bölgede olması idrar yaparken sorun yaşamaya neden olabilir.

Hipospadiaslı bebekte sünnet derisi tam olarak oluşmamıştır. Ereksiyon sırasında penisin kıvrılması da hipospadias belirtileri arasındadır. Eğer çocuğunuzda hipospadias belirtileri görüyor ve bu hastalıktan şüpheleniyorsanız, bir çocuk ürolojisi doktoruna mutlaka muayene ettirmelisiniz.

hipospadias-peygamber-sunneti-belirtileri-nelerdir

hipospadias-peygamber-sunneti-nasil-teshis-edilir

Hipospadias(Peygamber Sünneti) Nedenleri Nelerdir?

Hipospadiasın nedenleri tam olarak bilinememektedir. Hipospadias, anne karnında oluşan bir durumdur. Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında bazı hormonlar ve ilaçlar hipospadias nedeni olabilir. Aynı zamanda annenin ileri yaşı, tüp bebek olması gibi bazı faktörler de hipospadias nedeni arasında sayılabilir. Hipospadias, aile geçmişinde bu hastalığı bulunduran kişilerde de yaygın olarak görülebiliyor.

Anne karnındaki bebeklerin gelişme sürecinde 6.haftadan 14.haftaya kadar olan süreçte yaşanan gelişimsel sorunlar hipospadiası meydana getirir. Ancak nasıl ve neden bu anomalinin ortaya çıktığı net olarak ortaya konulamamıştır.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nasıl Teşhis Edilir?

Hipospadias, gebelik sırasında ultrason ile doğum öncesinde genellikle teşhis edilemez. Doğumdan sonra fizik muayene ile hipospadias teşhisi konulabilir. Hipospadiaslı bebekte sünnet derisi yoksa gözle görülür şekilde teşhis edilebilir, bazen de sünnet derisi bulunur. Bu şekilde sünnet derisi geriye doğru sıyrılarak hipospadias teşhis edilebilir. Hipospadiasla birlikte kasık fıtığı ve inmemiş testis de görülebilir. Fiziki muayenede de bu iki probleminde varlığına bakılmalıdır.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Tedavisi Nedir?

Hipospadiasın tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılır. Hipospadias cerrahisi ile idrar deliği, penis üzerinde normalde olması gereken yerine getirilir. Şekil olarak düzgün bir penis elde edilir. Estetik olarak normal görünümlü bir penis oluşturulması amaçlanır. Hipospadias ameliyatı sırasında sünnet de yapılabilmektedir. Hipospadias tedavisinde, hastalığın çeşitlerine göre değişmekle birlikte genellikle bebek 3 aylık olduktan sonra hipospadias ameliyatı için uygun olabilir.

Hafif düzeydeki hipospadiaslarda tek bir cerrahi yeterli olacakken ağır düzeydeki sorunlarda iki seans sürecek şekilde ameliyat edilir. Hipospadias ameliyatı sonrasında hastaya sonda takılır. Genelde hastanede yatış gerekmez. Günübirlik bir cerrahi işlemdir. Sonrasında evde bakım gerekir. Bir hafta sonra sonda çekilir. Ameliyattan sonra aralıklı doktor kontrolleri yapılır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yumurtalik-sorunlari
Yumurtalık Sorunları

Erkek çocuklarda çok sık karşılaşılan bu durum, testislerden birinin ya da her ikisinin skrotumda (halk dilinde torba) olmamasıdır…

Devamını Oku
kasik-fitigi-tipleri-ve-siniflandirmasi
Kasık Fıtığı Tipleri ve Sınıflandırması

Kasık fıtığı tipleri farklı sınıflandırmalar içerir. Bu sınıflandırmaların nedeni kasık fıtıklarının birbirlerine yakın fakat fark…

Devamını Oku